Νικόλαος Ματσατσίνης

Matsatatsinis Nikolaos

Καθηγητής

Ειδικότητα

Ευφυή Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Ματσατσίνης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1954, ενώ η καταγωγή του είναι από το Τρίκερι του Πηλίου. Δημοτικό παρακολούθησε στο Ασμήνιο Ευβοίας ενώ αποφοίτησε από το Η' Γυμνάσιο Αρένων Θεσσαλονίκης και πήρε το πτυχίο του Φυσικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το διδακτορικό του, με θέμα "Ένα Έμπειρο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων Μάρκετινγκ: Μεθοδολογία Υποστήριξης και Ολοκληρωμένη Αρχιτεκτονική", το ολοκλήρωσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σήμερα είναι Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΚ).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης το διάστημα 2007-2011, αναπληρωτής προέδρου το 2005-2007, μέλος της Συγκλήτου (2000-2001 & 2004-2005), μέλος του Συμβουλίου του ΠΚ (2013-2017) και μέλος διαφόρων επιτροπών του ΠΚ όπως μηχανογραφικού και δικτύων, βιβλιοθήκης, και εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Μετεγγραφών Εξωτερικού (Κ.Ε.Ε.Μ.Ε.) ενώ διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχίας Χανίων το διάστημα 1995-1998.

Είναι Chief Editor στα επιστημονικά περιοδικά: Operational Research: An International Journal (IF 2019: 1,759), και International Journal of Decision Support Systems (Inderscience), ενώ είναι μέλος της επιτροπής έκδοσης (editorial board) σε μερικά άλλα.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (Ε.Ε.Ε.Ε.), μέλους των EURO, IFORS & INFORMS.

Ο Νικόλαος Ματσατσίνης είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου EURO 2021, της Association of European Operational Research Societies, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης καθώς και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων: Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και του Διεθνούς Διατμηματικού Προγράμματος ‘Technology and Innovation Management (ΜΤΙΜ)’ που συνδιοργανώνουν οι Σχολές Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Έχει περισσότερα από τριάντα πέντε έτη εμπειρίας στην ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Ευφυών Συστημάτων Αποφάσεων με εφαρμογή σε διάφορα πεδία ενώ έχει εκπονήσει σειρά τεχνικών μελετών. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε περισσότερα από πενήντα διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας είκοσι πέντε βιβλίων, περισσότερων από εκατόν είκοσι άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τόμους βιβλίων με κριτές, από σαράντα άρθρων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές και από διακόσιες παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Οργάνωσε ή συμμετείχε στην επιστημονική ή/και οργανωτική επιτροπή σε περισσότερα από ενενήντα διεθνή και εθνικά συνέδρια.

Είναι μέλος των Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE); American Association for Artificial Intelligence (AAAI); IFIP, CEPIS; International Consortium for Electronic Business; member of IFORMS, EURO, HELORS, International Society on Multiple Criteria Making, Euro Working Group on Multicriteria Decision Aid; Euro Working Group on Decision Support Systems; European Federation for Information Technology in Agriculture, Food and the Environment – EFITA.

Εκπαίδευση

Πτυχίο Φυσικού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980). PhD στα Intelligent Multicriteria Decision Support Systems for Marketing Decisions, Πολυτεχνείο Κρήτης (1995).

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τα: Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Τεχνητή Νοημοσύνη & Συστήματα Πολλαπλών Πρακτόρων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων, Λήψη Ομαδικών Αποφάσεων, Συστήματα Συστάσεων, Μέθοδοι και Συστήματα Αξιολόγησης, Επιχειρηματική Ευφυΐα, Αναλυτική και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, μεθόδους Αξιολόγησης, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Σχεδίαση και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, Ανάλυση και Προσομοίωση της Συμπεριφοράς Καταναλωτών, Καινοτομία, καθώς και την εφαρμογή τους σε διάφορα πεδία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως στην Υγεία, στο Αγροτικό Τομέα, στην Οικονομία, του Πολιτισμού, της Άμυνας, του Τουρισμού, κα.

Διδασκαλία

Διδάσκει τα ακόλουθα μαθήματα:
Στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης:

  • Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (6ο εξάμηνο)
  • Επιχειρηματική Ευφυΐα, Αναλυτική και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (9ο εξάμηνο)
  • Λήψη Αποφάσεων σε Συστήματα Πολλαπλών Πρακτόρων (Μεταπτυχιακό μάθημα – χειμερινό εξάμηνο)
  • Ειδικά Θέματα Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Αποφάσεων (Μεταπτυχιακό μάθημα – εαρινό εξάμηνο)

Στα προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

  • Ανάλυση Αποφάσεων & Διαχείριση Κινδύνου (Α’ εξάμηνο – ΔΠΜΣ ΜΠΔ με ΣΣΕ)
  • Λήψη Ομαδικών Αποφάσεων και Διαπραγματεύσεων (Β’ εξάμηνο – ΔΠΜΣ ΜΠΔ με ΣΣΕ)
  • Ειδικά Θέματα Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (Β’ εξάμηνο – ΔΠΜΣ ΜΠΔ με ΣΣΕ)
  • Διαχείριση & Αξιολόγηση Συστημάτων (Γ’ εξάμηνο – ΔΠΜΣ ΜΠΔ με ΣΣΕ)
  • Ευφυή Συστήματα (Γ’ εξάμηνο – ΔΠΜΣ ΜΠΔ με ΣΣΕ)
  • Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων & Συστημάτων Αποφάσεων (χειμερινό εξάμηνο -ΜΒΑ)
  • Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (εαρινό εξάμηνο, συνδιδασκαλία - ΜΒΑ)
  • Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Ψηφιακό Μάρκετινγκ (εαρινό εξάμηνο, συνδιδασκαλία - ΜΒΑ)
  • Business Intelligence and Knowledge Management (χειμερινό εξάμηνο, συνδιδασκαλία – ΜΤΙΜ ΔΠΜΣ ΜΠΔ & ΗΜΜΥ)
  •  Decision Analysis & Risk Management (εαρινό εξάμηνο, συνδιδασκαλία – ΜΤΙΜ ΔΠΜΣ ΜΠΔ & ΗΜΜΥ)

Επικοινωνία

  • τηλέφωνο: +30 28210 37348
  • ηλεκτρονική διεύθυνση: nikos<στο>ergasya.tuc.gr
  • ταχυδρομική διεύθυνση: Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, 73100, Χανιά
  • γραφείο: Δ5.004

Σύντομο βιογραφικό 

Σύντομο βιογραφικό (pdf)

Αναλυτικό βιογραφικό

Αναλυτικό βιογραφικό (pdf)